Afkalkning og rengøring af kaffemaskiner – Sådan gør du.

Sprutter din kaffemaskine som et gammelt damp-lokomotiv? Så er det måske tid til en afkalkning af kaffemaskinen!
Du bør afkalke din kaffemaskine med jævne mellemrum, da det hjælper med at undgå tilkalkning og forbedre / bevare kaffemaskinens effektivitet.

Hvordan du bedst muligt får din kaffemaskine rengjort, det afhænger af hvilken type det er. Derfor bør du læse brugsvejledningen grundigt, da det varierer meget hvordan en maskine afkalkes.

Rengøring af kaffemaskiner

Man rengører en kaffemaskine ved at skille den ad. Nogle maskiner kan opdeles i mange dele, mens mere simple maskiner ikke kan skilles. Brug en opvaskebørste til at vaske kaffeafmærkninger af og tør delene grundigt.

Hvis du ejer en kaffekande som kan tåle at komme i opvaskemaskinen, så er det en meget effektiv måde at få rengjort den på.

Ydredelene kan tøres af med en fugtig klud, med lidt opvaskemiddel. Hvis der ikke står specifikt hvordan du afkalker din kaffemaskine, så bruger man typisk husholdningseddike til jobbet. Man blandet normalt 1 del eddike og 1 del vand og lader maskinen kører halvvejs igennem. Altså som hvis du vil brygge kaffe normalt. Lad derefter maskinen stå i omkring 20 minutter, hvorefter du lader resten kører igennem.

Så er maskinen afkalket, men fyldt med eddike, som hverken smager godt eller er særligt godt for dit fordøjelsessystem. Kør 3 kander rent vand igennem maskinen, så din kaffemaskine blive renset for eddike.

Husk, hvis din maskine har aluminiumsdele, så bør du ikke benytte eddikesyre.

Espressomaskiner

De fleste dyrere espressomaskiner har en rensefunktion, som renser maskinen automatisk. Har du en billigere maskine, så er det vigtigt at læse brugsvejledningen, da det ofte kan være en lidt omstændig affære at rense en espressomaskine.

Kapselkaffemaskiner

Kaffekapselmaskiner er typisk nemme at rengøre. Man rengøre dem oftes via samme metode som en almindelig kaffemaskine, men i stedet for eddikesyre, så køber man tabletter der tilføjes vandet. Ejer du en kaffekapselmaskine, så anbefales det at du afkalker mindst hver 3 måned, da vandt i Danmark jo er ret hårdt og indeholder meget kalk.

1 Kommentar

  1. Birthe Hansen

    dec 27, 2014 - 13:53
    Reply

    Jegm kan ikke afkalkemaskinen, den stopper bare, hvad kan feejlen være?

Skriv din mening

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *