Guide: Sådan bruger du din tørretumbler

Når vi vasker og tørrer vores tøj, er det de færreste af os, der tænker over hvor meget energi vores tørretumbler bruger. Det er ingen hemmelighed, at en tørretumbler hurtigt kan blive en energisluger, hvis ikke vi er ekstra opmærksomme på maskinens ydeevne. I følgende indlæg vil vi guide dig, så du ved, hvad du med fordel kan gøre, for at undgå, at din tørretumbler bliver én stor energisluger.

Energibesparelse: Tør dit tøj udendørs

Der er en lang række fordele ved, at sætte tørretumbleren på standby og tørre dit tøj udendørs. Udover at dit tøj selvfølgelig bliver luftet godt igennem, får du også et bedre indeklima. Tørrer du dit tøj udendørs i stedet for i tørretumbleren, sparer du både penge og CO2. Find et godt sted ude i din have, placér en tøjsnor og hæng dit tøj til tørre.

Du kan med fordel placere tørrestativet et sted, hvor det ikke generer hverken dig eller dine naboer, når du hænger vasketøjet op. Samtidig kan du vælge et sted, hvor du hurtigt kan komme til. Så bliver det lettere for dig, at tage vasketøjet ned igen. Luftige steder i din have hjælper vasketøjet med at tørre hurtigere.

Undgå at hænge dit vasketøj til tørre de steder, hvor tøjet kan blive påvirket direkte af solen. Gør du ikke det, kan du risikere at solens stråler bleger farverne. Slutteligt er det en god idé, at køre en våd karklud over din tørresnor, inden du hænger dit vasketøj op. Det modvirker kedelige striber på tøjet.

Dit indeklima er i farer

Tørrer du dit tøj indendørs kan det gå ud over dit indeklima. Tørretumblere kan kun opsamle en vis procentdel af vandet. Det resterende bliver udgivet som vanddampe, som giver et fugtigt miljø i rummet, hvor tørretumbleren er placeret. Vil du forebygge et fugtigt miljø, så er kondenstørretumbleren værd at kigge på. Den kan opsamle op til 90 % af vandet og udleder kun 10 % vanddamp.

Det er en rigtig god idé, at du gør dig grundige overvejelser om ventilation. Med en god ventilation kan vanddampen frigives på den mest optimale måde og du undgår derved et fugtigt indeklima. Du kan købe en effektiv ventilation til et beskedent beløb, eller udnytte vinduerne i rummet til at få luftet ud.

Sådan sparer du på energien

Udover at det er en god idé at tørre dit tøj udendørs, kan du naturligvis også bruge din tørretumbler. Når du bruger den er det vigtigt, at du er opmærksom på, at du udnytter al kapaciteten i tørretumbleren. Gør du dette, undgår du, at skulle tørre dit tøj flere gange i løbet af dagen og sparer derfor en masse energi. Det er langt billigere og mere energibesparende, at tørre én tromle fremfor to halve.

Efter hver tørring er det en god idé, at rense filtrene i tørretumbleren. Gør du dette, er du sikker på, at din tørretumbler får en længere levetid, samt nedsætter det energiforbruget. Har du en gammel tørretumbler er det især vigtigt, at du løbende giver den et eftersyn og holder godt øje med energiforbruget.

På de fleste tørretumblere er der også monteret et lille fint mikrofilter foran kondensatoren. Det fine mikrofilter skal du huske, at rense jævnligt, ellers kan energiforbruget stige automatisk. Kondensatoren i en tørretumbler er en lille fin elektronisk komponent, som viser og opbevarer energien. Har du en kondenstumbler, så skal du være ekstra opmærksom på, at den producerer en masse varme. Du kan med fordel placere den i rum uden mulighed for aftræk.

Opsummering

  • Tør dit tøj uden for og spar på energien
  • Undgå at tørre dit tøj direkte i solen
  • Vælg en placering der ikke generer dine naboer
  • Kør en våd karklud over din tørresnor, inden du hænger dit vasketøj op
  • Brug din tørretumbler med omtanke
  • Udnyt ventilation og undgå et fugtigt indeklima
  • Hold øje med mikrofilter og kondensator
  • Giv din tørretumbler et grundigt eftersyn

Er du på jagt efter en energibesparende tørretumbler, så læs vores guide til de bedste tørretumblere.

0 Kommentarer

Skriv din mening

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *